Ed Parker's American Kenpo Karate in Nederland

Ed Parker's Kenpo Karate werd in Europa door John McSweeney in februari 1963 in Ierland (Dublin) geïntroduceerd en kende eerst verspreiding naar Engeland in 1965 (Ronnie Gurey) en Jersey Kanaaleiland in 1968 (Maurice Mahon).

We schrijven uiteindelijk jaren later het jaar 1980 voor onze lage landen, terwijl er sinds juli  1972 al wel een school van Rainer Schulte (directe student van Ed Parker)in Duitsland actief was.

De Ierse Kenpo instructeur Willie Kelly (student van Barney Coleman en Shay Paget-Maurice Mahon lineage) was de eerste om Kenpo in juni 1980 te introduceren in Amsterdam zonder de wens om uit te breiden.

Slechts vijf maanden later maakt Hans Hesselmann in november 1980 kennis met Ed Parker's Kenpo Karate en men is het erover eens dat in november 1980 Rainer Schulte les begon te geven in Utrecht. In tegenstelling tot Willie Kelly was het Hans Hesselmann's wens om een keten van Kenposcholen op te zetten in Nederland en België. Hans wordt daarom door velen gezien als de pionier voor ons land van dit Martial Art systeem.

Hans Hesselmann trainde van oorsprong Shaolin Kempo in de jaren '70 tot begin tachtiger jaren als 3e Dan houder. Na een indrukwekkend trainingsweekend in Duitsland in november 1980 waar SGM Ed Parker seminars verzorgde onder leiding van Rainer Schulte en zijn topstudent Christian Springer besloot Hesselmann direct over te stappen en introduceerde Ed Parker's American Kenpo datzelfde jaar nog in Utrecht.

"Hans Hesselmann, pionier Ed Parker's Kenpo Karate en Togakure Ryu Ninjutsu"

De daarop  volgende jaren reisde Hesselmann bijna elk weekend af naar Duitsland voor training en zijn Nederlandse leerlingen waren natuurlijk razend benieuwd wat hij elke keer weer mee terug bracht naar de school. Jaren lang is er gezwoegd om het systeem te doorgronden en ook Rainer en Christian waren bereid om de groep in NL te bezoeken voor verdere training. In juli 1982 was Hesselmann in de USA voor verdergaande training waar hem zijn 1e Dan Kenpo Karate werd overhandigd en representative voor de IKKA werd in Holland.

Leuk detail is dat wij vroeger vaak seminars in ons IKKA paspoort lieten aftekenen door buitenlandse instructeurs:

Op dit moment zijn er ongeveer 8 scholen verspreid in Nederland te vinden waar het systeem beoefend kan worden; allen ontstaan uit de bakermat Utrecht. Inmiddels heeft elke school een andere (buitenlandse) aansluiting om kennis uit te breiden en te behouden; Hans Hesselmann heeft sinds januari 2019 in Jutphaas een privé dojo die alleen op uitnodiging toegankelijk is. De oorspronkelijke Utrechtse school aan het Jansveld bestaat niet meer sinds 2016 en een stichting neemt de honneurs nu waar van wat ooit was. De laatste black belt examens waren op het Jansveld nog te volgen in 2015.

"Erik Branger startte zijn Kenpo training bij Hans Hesselmann in Utrecht op 12 oktober 1982 en behoort bij een van de eerste generatie black belts in Nederland sinds 12 april 1986. Naast Hesselmann als meest invloedrijke Kenpo instructeur vertrouwt Erik voor zijn training en verdere studie van het systeem op zijn Amerikaanse instructeur Skip Hancock."

Historie en achtergronden

Er is op Internet veel informatie over Kenpo Karate te vinden voor belangstellenden.

Klik hier voor historie en achtergronden van American Kenpo via de website van Hans Hesselmann.