Ed Parker's American Kenpo Karate in Nederland
Kenpo werd in Europa door John McSweeney in februari 1963 in Ierland (Dublin) geïntroduceerd en kende eerst verspreiding naar Engeland in 1965 (Ronnie Gurey) en Jersey Kanaaleiland in 1968 (Maurice Mahon). Deze Kenpo introductie betrof echter NIET het huidige Ed Parker's Kenpo Karate, maar het Original/Traditional Kenpo wat Parker leerde van William Chow.
Toen McSweeney in 1965 terugkeerde naar de VS liet hij het Traditional Kenpo over aan vier blackbelts. Twee van deze blackbelts (Rice en Conway) gingen in 1972 verder met EPAK na een trainingsbezoek in USA aan SGM Ed Parker.
McSweeney zegt in zijn laatste interview hierover:
"When I left Parker and went to Ireland I taught strictly what he taught. But in my own training I went over Parkers forms sets, and from them, I picked out specific weapons, strikes that I liked and I worked on these strikes. However, I still kept strictly to Parker's system of teaching.
We schrijven uiteindelijk jaren later het jaar 1980 voor onze lage landen, terwijl er sinds juli 1972 al wel een school van Rainer Schulte (directe student van Ed Parker) in Duitsland actief was. We kunnen dus eigenlijk stellen dat Rainer Schulte het huidige EPAK systeem introduceerde in Europa. Rainer begon in november 1980 les te geven in Utrecht.
Hans Hesselmann trainde van oorsprong Kempo Karate Shaolin vanaf 1971 tot begin tachtiger jaren als 3e Dan houder. Na een indrukwekkend trainingsweekend in Duitsland in november 1980 waar SGM Ed Parker seminars verzorgde onder leiding van Rainer Schulte en zijn topstudent Christian Springer besloot Hesselmann direct over te stappen en introduceerde Ed Parker's American Kenpo Karate (EPAK) nog datzelfde jaar in Utrecht.
William Kelly introduceerde als 1st Black het Kenpo juni 1980 in Amsterdam zonder de intentie te hebben voor verdere verspreiding in tegenstelling tot Hans Hesselmann. Daarnaast bestaat het vermoeden dat Kelly het Traditionele Kenpo uit de lineage McSweeney-Mahon-Coleman/Paget toentertijd introduceerde.
"Hans Hesselmann, the Number One first generation Kenpoist in Europe according to Rainer Schulte april 20, 2023"
De daarop volgende jaren reisde Hesselmann bijna elk weekend af naar Duitsland voor training en zijn Nederlandse leerlingen waren natuurlijk razend benieuwd wat hij elke keer weer mee terug bracht naar de school. Jaren lang is er gezwoegd om het systeem te doorgronden en ook Rainer en Christian waren bereid om de groep in NL te bezoeken voor verdere training. In juli 1982 was Hesselmann in de USA voor verdergaande training waar hem zijn 1e Dan Kenpo Karate werd overhandigd en representative voor de IKKA werd in Holland.
Leuk detail is dat wij vroeger vaak seminars in ons IKKA paspoort lieten aftekenen door buitenlandse instructeurs:
Op dit moment zijn er ongeveer 8 scholen verspreid in Nederland te vinden waar het systeem beoefend kan worden; allen ontstaan uit de bakermat Utrecht. Inmiddels heeft elke school een andere (buitenlandse) aansluiting om kennis uit te breiden en te behouden; Hans Hesselmann heeft sinds januari 2019 in Jutphaas een privé dojo die alleen op uitnodiging toegankelijk is. De oorspronkelijke Utrechtse school aan het Jansveld bestaat niet meer sinds 2017 en een stichting neemt de honneurs nu waar van wat ooit was. De laatste black belt examens waren op het Jansveld nog te volgen in 2015.
"Erik Branger startte zijn Kenpo training bij Hans Hesselmann in Utrecht op 12 oktober 1982 en behoort bij een van de eerste generatie black belts in Nederland sinds 12 april 1986. Naast Hesselmann als meest invloedrijke Kenpo instructeur vertrouwt Erik voor zijn training en verdere studie van het systeem op zijn Amerikaanse instructeur Skip Hancock."
Op 24 juni 2022 werd in IJsselstein door Erik Branger de laatste les verzorgd in zijn school en sloot na 31 jaar en 5 maanden zijn deuren. Erik is en blijft een actief Kenpoka en ontving op 3 juli 2022 uit handen van Kempo Associatie Nederland (K.A.N) voorzitter Edward Hartman zijn 7e DAN diploma. Dit unieke diploma is wereldwijd erkend via de International Kempo Federation, Federatie Oosterse Gevechtskunsten, Kenpo Karate Nederland en NOC*NSF.
Historie en achtergronden
Er is op Internet veel informatie over Kenpo Karate te vinden voor belangstellenden.
Klik hier voor historie en achtergronden van American Kenpo via de website van Hans Hesselmann.